Arkistonmuodostaja: Lounaja, Irja Maria
Arkistot: Irja Maria Lounajan arkisto


Viittaukset

katso myös: Lounaja, Matti Heikki

Toiminta- tai elinvuodet

1916 - 2010

Arkistonmuodostajaluokituksen alaryhmä

Henkilöarkistot

Arkistonmuodostajakohtaiset kuvailutiedot

 • Maantieteellinen toiminta-alue

  Varpaisjärvi, Kuopio, Simpele, Saksa, Jyväskylä, Joensuu, Kuhmo, Pihtipudas, Iisalmi, Juuka, Varkaus, Haapajärvi, Pohjois-Savo, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi.

 • Historia tai elämäkerta

  Irja Maria Lukkarinen syntyi 2.9.1916 Kuopiossa ja asui lapsuutensa Varpaisjärven Lukkarilan kylässä, jossa hänen äitinsä Anna/Anni Lukkarinen o.s. Pulkkinen toimi kansakoulun opettajana, ja hänen isänsä käsityönopettajana. Irjan isä kuoli traagisella tavalla 13.6.1926. Anni Lukkarinen kuoli 10.4.1937. Irjan äidin suku oli lähtöisin Ruotsista. Irja muisteli usein äitinsä sukua: "Kolme kaunista sisarusta muutti Helsingistä Pietariin..." -tästä suvusta on Irjan jäämistössä valokuva-albumi. Ehkä läheisin lapsuuden ihminen Irjalle oli äidinisä, mallipuuseppä Jooseppi Pulkkinen, joka oli syntyisin Kuhmosta. Irja, joka oli Paavon ja Annin ainoa lapsi, pääsi ylioppilaaksi Kuopion tyttölyseosta 31.5.1937. Opiskelut Irja aikoi aloittaa ensin Helsingin yliopistossa kauppakorkeakoulussa, muttei saanut opintolainalleen takaajia. Tämän sijaan hän lähti lukemaan kieliä Saksaan, jossa oli jo 1930-luvulla ollut vaihto-oppilaana saksalaisessa perheessä. Palattuaan Suomeen v. 1947 Irja palveli puutavarafirmojen kirjeenvaihtajana, mutta koska ei halunnut jämähtää paikoilleen, opiskeli mm. Jyväskylän kesäyliopistossa eri kursseilla. Kahtena kesänä hän suoritti saksan ja englannin proexercitiot, latinan alkeiskurssin ja kasvatusopin approbaturin ja v. 1958 Helsingin yliopistossa hum.kandidaatin sekä 1966 fil.kandidaatin tutkinnon. Työvuosinaan Lounaja opetti lehtorina saksaa ja englantia mm. Joensuussa, Kuhmossa, Pihtiputaalla, Iisalmessa, Varpaisjärvellä ja Juuassa. Varpaisjärvellä hän toimi myös koulunjohtajana. Lounaja avioitui v. 1963 kirjailija-metsäteknikko Heikki Lounajan kanssa, joka tuohon aikaan asui Haapajärvellä. Heidän ensimmäinen yhteinen asuntonsa sijaitsi Pihtiputaalla, jonne myös Heikin nuorimmat lapset Anja ja Juha muuttivat. Heikin vaimo Hilma Lounaja (o.s. Auer) oli kuollut syksyllä 1962 Juha-pojan ollessa 6-vuotias. Irja jäi eläkkeelle 1978, ja matkusteli eläkevuosinaan usein ulkomaille, joko miehensä kanssa tai yksin, mm. Intiaan. Heikin kuoleman v. 1987 jälkeen Irja muutti Varkaudesta Haapajärvelle, josta varasi hautapaikan miehensä haudan vierestä. Irja Lounajan harrastuksiin kuului filologia ja kirjallisuus, jota luki laidasta laitaan. Perehtyminen kristilliseen kirjallisuuteen ja sanomaan oli hänen sydäntään lähellä. Hänelle oli läheistä myös monenlainen hyväntekeväisyys, mm. kummilapsitoiminta Intiaan ja hädänalaisten lasten auttaminen Suomessa. Hän seurasi aikaansa myös lukuisista aikakauslehdistä ja viihtyi etenkin saksan- ja englanninkielisten televisiosarjojen seurassa. V.2002 Irja Lounaja julkaisi dokumenttiteoksen nimeltään Rakas syntipukki, minun saksalainen sotani. Teos perustuu Lounajan päiväkirjamerkintöihin ja kirjeenvaihtoon vuosien 1943-1947 väliltä, aikaan, jolloin Lounaja opiskeli ja työskenteli Saksassa eri tehtävissä. Irja Lounaja kuoli 16.10.2010 Haapajärven terveyskeskuksen vuodeosastolla, jossa oli ollut hoidettavana joulukuusta 2009 lähtien. (teksti perustuu Aimo Lounajan koosteeseen, 7.8.2001)

 • Julkaisut, tutkimukset

  Irja Lounaja: Rakas syntipukki, minun saksalainen sotani. WSOY 2002, 413 sivua.

 • Asiasanat

  opettajat , lehtorit , koulunjohtajat , Saksa , Joensuu , Pihtipudas , Varpaisjärvi , Kuopio , Simpele , Jyväskylä , Kuhmo , Iisalmi , Juuka , Varkaus , Haapajärvi , kirjeenvaihto


 • Löysitkö hakemasi tiedon? Voit antaa palautetta, jotta voimme kehittää hakujärjestelmäämme e ntistä paremmaksi.