Arkistonmuodostaja: Arkkitehtitoimisto Aarne Ehojoki
Arkistot: Arkkitehtitoimisto Aarne Ehojoen arkisto
Arkkitehtitoimisto Aarne Ehojoen piirustusarkisto


Muut nimet

Ehnqvist, Aarne (1913 - )
Arkkitehtitoimisto Ehojoki - Kahra (1954 - 1956)
Arkkitehtitoimisto Aarne Ehojoki (1956 - )
Ehojoki, Hugo Aarne Eliel

Toiminta- tai elinvuodet

1956 -

Paikkakunta

Turku

Muu alue

Suomi

Arkistonmuodostajaluokituksen alaryhmä

Rakennustoiminta

Arkistonmuodostajakohtaiset kuvailutiedot

 • Tehtävät

  Ehojoki suunnitteli useita lähiöitä, jotka rakennusliike A. Puolimatka Oy toteutti Turkuun, Helsinkiin, Poriin, Saloon ja Jyväskylään. Näissä yhteishankkeissa oli yleensä myös samat toimijat: arkkitehtinä Ehojoki, rakentajana A. Puolimatka, sähkösuunnittelijana insinööritoimisto Leppä ja LVI-suunnittelijana Åke Jokela. Arkkitehti Ehojoki suunnitteli useita asuinrakennuskohteita myös salolaisen rakennusliike Tauno Raumanin toimeksiannosta. Muita suunnittelijoita, joiden kanssa Ehojoki teki paljon yhteistyötä olivat sisustusarkkitehti Carin Bryggman ja tekstiilitaiteilija Oili Mäki. Ehojoen laajasta tuotannosta voi esimerkkinä mainita: -korkeakoulut: Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopiston Humaniora II, Oulun yliopisto. -koulurakennukset: n. 20 kpl eri puolille maata, mm kotipaikkakunnalle Haapavedelle. -Kelan toimitalot: Turku, Kuopio, Oulu ja Seinäjoki. -pankit: Suomen Pankin, KOP:n, Postipankin, Turun Työväen Säästöpankin ja Suomalaisen Säästöpankin konttoreita ja toimitaloja. -asuinalueet: Turku: Hannunniittu, Nättinummi, Petrelius, Laukkavuori, Runosmäki, Patterihaka, Iso-Heikkilä, Varissuo. Helsinki: Kaivoksela, Tapiola. Pori: Käppärä. Salo. Jyväskylä. -yksityiset: Lukuisia yksityisiä rakennuksia, asuntoja, huviloita ja saunoja. Suunnitelmien tilaajina oli usein julkisuuden henkilöitä esim. Aarre Simonen, Uolevi Raade, Sylvi Siltanen, Jouko Nordell, Oili Mäki, Esko Kulovaara, Ahti Karjalainen. -muut: sotaveteraanimuistomerkkejä, muistolehtoja, saneeraussuunnitelmia, kurssi- ja lomakeskuksia.

 • Maantieteellinen toiminta-alue

  Arkkitehtitoimisto sijaitsi Turussa, mutta siellä suunniteltiin rakennuksia Turun lisäksi ympäri Suomea esim. Helsinkiin, Jyväskylään, Poriin, Saloon, Ouluun, Rovaniemelle, Haapavedelle.

 • Historia tai elämäkerta

  Aarne Ehojoki syntyi 25.6.1913 Haapavedellä ja kuoli Turussa 30.7.1998. Aarne Ehojoki tuli ylioppilaaksi Haapaveden yhteiskoulusta 1933. Ehojoki osallistui sekä talvi- että jatkosotaan ja sotilasarvoltaan hän oli luutnantti. Arkkitehdiksi hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta 1947. Aarne Ehojoki työskenteli ennen valmistumistaan mm. arkkitehti Aarne Ervin toimistossa. Hän oli Turun kaupungin talonrakennusosaston apulaisarkkitehtinä vuosina 1947-1954. Arkkitehtitoimisto Ehojoki-Kahra aloitti toimintansa 1954 ja Arkkitehtitoimisto Aarne Ehojoki 1956. Arkkitehtitoimisto Ehojoki OY jatkaa toimintaansa. Professorin arvonimen Aarne Ehojoki sai vuonna 1978. Aarne Ehojoen harrastuksia olivat sotaveteraanityö, vanhojen rahojen keräily, sukututkimus, golf, veneily ja Turun saaristo.

 • Julkaisut, tutkimukset

  Anni Räsänen: Tilauksesta tehokasta. Arkkitehti Aarne Ehojoen suunnittelemien rakennusten synty ja säilyminen Turun Yliopistonmäen rinteessä 2005. Lisäksi professori Aarne Ehojoesta julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen muistokirjoituksia mm. Helsingin Sanomissa 5.8.1998, Turun Sanomissa 2.8.1998 sekä Kalevassa, Vapaussoturi-lehdessä 5/98 ja Snellmanien sukuyhdistyksen tiedotuslehdessä. • Löysitkö hakemasi tiedon? Voit antaa palautetta, jotta voimme kehittää hakujärjestelmäämme e ntistä paremmaksi.