Arkistonmuodostaja: Luotsi- ja majakkalaitos
Arkisto: Luotsi- ja majakkalaitoksen kartat ja piirustukset (kokoelma) - Sarjat


Viittaukset

sisältyy: Kansallisarkiston kartta- ja piirustuskokoelma (1753 - 1917)

Rajavuodet

1753 - 1917

Säilyttävä arkistolaitoksen yksikkö

Kansallisarkisto

Arkistokohtaiset kuvailutiedot

 • Arkistonmuodostusprosessi

  Ruotsin vallan aikaiset luotsilaitosta koskevat asiakirjat ovat omana sarjanaan laivaston asiakirjoissa Militaria-kokoelmassa, joka käsittää koko sotalaitosta koskevat asiakirjat. Majakoita koskevat asiakirjat ovat vuotta 1776 vanhempia ja sisältävät majakoiden piirustuksia kirjeenvaihdon, lausuntojen, kustannuslaskelmien ja pöytäkirjojen ohessa. Asiakirjasidos nro 1044 (Militaria III 635a), joka otsikkonsa mukaan sisältää Hankoniemen tunnusmajakkaa koskevia asiakirjoja vuosilta 1741-1774 käsittää myös Ruotsin valtakunnan koko luotsilaitosta koskevaa aineistoa, mm. merimerkkien ja tunnusmajakoiden piirustuksia Ruotsin etelärannikolta. Asiakirjasidos on kuulunut Suomen luotsilaitoksen arkistoon.

 • Tietosisältö

  Kartat kuvaavat merialueita ja vesistöreittejä, piirustukset majakkarakennuksia, lippuja, laitepiirustuksia ja laivoja.

 • Järjestämisperiaate

  Luotsi- ja majakkalaitoksen kartat ja piirustukset jakautuvat sarjoihin Ia.-Ic. Lisäksi luettelossa mainitaan Ca.- ja J.-sarjaan kuuluvia karttoja tai piirustuksia. Ic.-sarja muodostettiin Ruotsin vallan aikaisista tunnusmajakoiden ja majakoiden piirustuksista, jotka sisältyivät Militaria-kokoelmaan osana armeijan laivaston Luotsimajakkalaitoksen arkistoa. Monin kerroin taitettuina säilytetyt, melko huonokuntoiset piirustukset on Kansallisarkistossa irrotettu sidoksista ja konservoitu. Sarjaa Ic. lukuun ottamatta kartat ja piirustukset säilytetään edelleen pääasiakirjojen yhteydessä virka-arkistossa.

 • Hakemistot

  arkistoluettelo 295:01  Löysitkö hakemasi tiedon? Voit antaa palautetta, jotta voimme kehittää hakujärjestelmäämme e ntistä paremmaksi.