Verkkonäyttelyn etusivulle Arkistolaitoksen kotisivulle   Suomeksi Svenska

 

   
  Valkoisia joukkoja Vaasassa kansalaissodan alkaessa.
Museovirasto
 
   

 

"1918 - Kansalaissota asiakirjojen kertomana" on Kansallisarkiston ensimmäinen verkkonäyttely. Näyttely esittelee sotatoimiin liittyviä asiakirjoja viikoittain sodan puhkeamisesta aina punaisen Suomen kansanvaltuuskunnan toiminnan päättymiseen huhtikuussa 1918. Sen viimeinen tunnettu pöytäkirja on päivätty 21.4.1918.

Asiakirjat on kerätty Kansallisarkiston Rauhankadun ja Sörnäisten toimipisteistä. Ensin mainitussa säilytetään pääasiassa punaisten aineistoa, jälkimmäisessä valkoisten, mutta raja ei ole yksiselitteinen kuten näyttelyyn tutustumalla voidaan havaita.

 

   
 

Maarian punakaartilaisia
(Museovirasto, historian kuva-arkisto)

 
   

 

Tarkastelunäkökulmia on kolme: valkoisten ja punaisten laatimien asiakirjojen lisäksi mukaan on valittu yksityisten ihmisten laatimaa aineistoa. Osa heistä on osallistunut taisteluihin sotilaina ja osa seurannut tapahtumia siviileinä. Mukaan on valittu otteita myös jälkikäteen laadituista sodan tapahtumia valottavista muistelmaluonteisista kirjoituksista.

Näyttely ei pyri esittämään tulkintaa sisällissodan tärkeimmistä tapahtumista, vaan se esittelee kenties vähemmän tunnettuja historian lähteitä. Asiakirjojen yhteyteen on liitetty tieto siitä, mihin Kansallisarkistossa säilytettävään arkistoon se sisältyy. Näin tutkija voi halutessaan tarkemmin tutustua esiteltyihin aineistoihin Kansallisarkiston toimipisteissä.

Sivustolle lisättyjä kuvia klikkaamalla ne aukeavat isompana omaan ikkunaansa.